Världspolitiken som en bra omgång monopol!

2009-05-14 @ 12:59:47

Hej på er,

Dagen vart väldig omvärderad helt plötsligt. Jag som trodde att jag skulle sova mig igenom förmiddagen av Folk&Försvar för att sedan kunna åka hem vid lunch, käka och ta det lugnt. Men så blev det inte. Förmiddagen var jätte spännande. Jag har blivit så inspirerad. Det är dagar som denna som jag förstår varför jag har valt den linje jag valt (Politisk Kandidat). Vi hade bland annat två kortare föreläsningar av Anne-Marie Pålsson (M) och Thomas Reis från UI. Båda pratade om super intressanta frågor så jag tänkte sammanfatta lite reflektioner så som jag uppfattade dem:

Visste ni att många av Europas länder är oerhört beroende av gas som energikälla? Länder som till exempel England, Tyskland, Italien. Visste ni dessutom att gasen i/under (Jag vet inte riktigt var den finns men...) Nordsjön håller på att ta slut och att vi inom en 5 år period behöver finna nya gasresurser?

Planer har framkommit om att bygga nya "pipelines" från Ryssland via svenskt territorium till Tyskland, den såkallade Northstream. Hur det ska se ut eller om den får gå genom Sverige har dock Sveriges regering inte tagit ställning till än så länge, vad jag vet. Men det finns även andra projekt på gång. EU kör en fuling och undersöker även andra möjligheter som att bygga rör från Azerbaijan och Turkmenistan via Turkiet in till Europa, den såkallade Nabucco-ledningen. Detta skulle innebära att gasen endast skulle fraktas på oberonde land, nato-land och europeisk mark. Detta leder dock till kompliktaioner. Först och främst blir Ryssland griniga. Inte bara för att gas är deras grej utan för att de helt ensamma importerar gas från Azerbaijan och Turkmenistan. Och är man ensam köpare kan man sätta priset själv vilket skulle göra att priserna höjs på Rysslands del om EU höjer konkurrensen. Så här ser ni, världspolitiken som en bra omgång monopol. Ryssland har beslagit Normalmstorg och släpper det inte även om de håller på att "gå i konkurrs". Dessutom satsar England på dyr teknik som innebär att man kan frysa ner gas och skeppa den land och rike runt för att sedan hetta upp den på en annan plats i världen och använda den som energikälla där. En mycket dyr men intressant satsning, eftersom det skulle leda till en världsmarknad för gas, som just nu bara ingår i bilaterala kontrakt.  
Ryssland har också andra planer på en såkallad Southstream som också ligger på EU:s bord. Det finns även andra intressanta kommentarer kring gasledningar och till exempel kriget i Georgien. Läs bara här:

Energipolitik bakom ryska kriget i Georgien

gasledning.jpg
Rysslands avsikt med kriget mot Georgien var att störta regeringen. Moskva ville påvisa sårbarheten i den energikorridor som sträcker sig via Georgien från Kaspiska havet till Medelhavet. Syftet var att stärka Ryssland och motverka att Europa diversifierar sin energiimport. Aggressionen gör dock att Europa och USA omvärderar Ryssland, skriver Svante Cornell i Georgetown Journal of International Affairs.
(http://www.utrikesbloggen.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2503&Itemid=26)


Eller den här sidan har super intressant information om Ryssland och Southstream:

http://www.caspiananalys.se/Southstreamprojektet.html
 
Alla dessa beslut i händerna på höjadare och vi som påverkas vet ingenting?! (Vi tror att vi inte påverkas men även om Sverige inte direkt är beroende av gasen i någon speciellt stor utsträcking så borde ekonomiska kriser, terrorattentat och annat om något lärt oss att globalisering knyter ihop alla delar av världen!) Att jag dagar som den här vill bli politiker handlar nog mycket om frihet. Skall de spela om mina få år som jag faktiskt har på jorden, då ska jag faktiskt vara med och gapa. Det finns så mycket intressant i världen att diskutera om. Ta reda på mer gott folk och gör er röst hörd. Rösta till EU-parlamentet den 7 juni. Jag har faktiskt inte kollat upp om jag får rösta än eftersom jag är isländsk medborgare men om jag skulle få en röstsedel hem i mitten på maj skall jag lätt ta en hel dag bara till att sitta vid datorn och kolla upp alla partier, alla kandidater och alla åsikter.

Visste ni att Fader vår har cirka 55 ord medan EU:s regleringar angående karameller finns i dockument på över 25000 ord?!

Nu har jag varit nog seriös för idag. Jag skall läsa lite mer om gasledningarna dock medan jag lagar lite lunch :) Ha en super bra torsdag!

Kommentarer

Postat av: mie

BARA ETT TIPS



Sugen på att få gratis presentkort rätt ner i brevlådan på en valfri butik? Det finns en ny sida som är mycket lättare att samla ihop presentkort på, man behöver inte alls ha lika många poäng för att få hem presentkort som på övriga sådana sidor (till exempel gratisbio, gratisklader , gratismakeup, gratismode osv)



Passa på att bli medlem nu, sidan har knappt några medlemmar vilket gör det mycket lättare för dig att få flera presentkort. De har precis höjt så att man får hela 25 poäng för varje medlem man värvar! (innan var det bara 6 poäng)



Just nu är där en tävling där man kan vinna 3500:- i presentkort i valfri butik!



Bli medlem här: http://www.freestreet.se/?r=87

Postat av: Emma Vilhelmsson

Välkommen att följa mig och min väg till toppen som en av få tjejer inom motorsporten. En dag kommer jag stå på toppen och vara före killarna! Nu kan du även följa mig via Bloglovin!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback