Tips för höstdeppiga, kanske småsjuka stackare som jag.

2009-09-06 @ 05:59:29

Här är 15 enkla sätt att snabbt ladda upp med ny energi och livsglädje.

Hitta motivationen!

Framgångsrika idrottare och karriärister har ett gemensamt – en tydlig och klar målbild. Vad vill du med ditt liv? På vilket sätt kan det bli annorlunda med start just i höst? Fundera och sätt upp rimliga delmål som du kan jobba emot. Kom ihåg att ett litet snedsteg eller en dålig dag inte kommer att förstöra allting för all framtid. Var stolt över dig själv och fokusera på det som är positivt.

Ladda hjärnan i naturen.

Studier visar att personer som just tagit en promenad i naturen presterar upp till 20 procent bättre i minnestest än de som tagit samma promenad i stadsmiljö. Naturen hjälper nämligen hjärnan att ladda om sin kapacitet och förbättrar direkt korttidsminnet så att du lättare kommer ihåg konversationer och telefonnummer. Säg hejdå till post-it-lappar och förfl ytta din löprunda eller morgonpromenad till en lummig park eller ett skogsområde. Då gör du både din fysik och hjärna en tjänst.

Sluta titta på tv i sängen

Är tevens flimrande sken det sista du ser innan du sluter dina ögon för natten är det hög tid att skaffa en ny och bättre vana. Trots att teven kan verka sövande, agerar den överstimulerande. Ljuset från skärmen får melatoninnivåerna i din kropp att höjas och kroppen ställer in sig på dagsrytm. Bestäm en tid när du stänger av teven varje kväll och håll dig till den. Om du missar något kan du ju alltid spela in.

Ta korta energipauser

Unna dig regelbundna återhämtningspauser – då klarar du bättre av långa perioder av stress. Om du jobbar på ett kontor, ställ dig upp då och då eller ta en promenad runt kvarteret. Sväng förbi och småprata med en kollega, eller ring din partner för ett upplyftande samtal. När du kommer tillbaka till arbetet kommer du att vara mer fokuserad och prestera snabbare och bättre.

Skjut inte upp

”Jag tar tag i mitt nya liv på måndag och jag ringer det där samtalet i morgon i stället.” Känner du igen dig? Att skjuta upp saker handlar enbart om rädsla. Skriv upp dina fem viktigaste måsten på en ”Att göra-lista” och börja bocka av.

Massera mera

Visste du att intensiv träning kan sänka immunförsvaret, medan en massage gör att molekylerna i din saliv blir bättre motståndskraftiga emot bakterier och infektioner? Boka in en djupgående massage efter träningen och känn dig stärkt till både kropp och själ.

Dra ner på kaffet

Det kan låta hårt, men om kaffet är det enda som får dig ur sängen på morgonen och igenom en lång arbetsdag är du snart på väg mot utbrändhet. Koffeinet tillför enbart snabba energikickar som resulterar i ännu djupare dalar.

Vårda vänskapen

Att kontakt med vänner är lika viktigt för hälsan som bra mat, sömn och träning vet Jessica Simpson, som efter uppbrottet med pojkvännen Tony Romo sökte tröst hos sina tjejkompisar. ”Älskar mina ladies! Önskar att jag kunde vara med dem varje kväll, att skratta är underbart”, twittrade Jessica nyligen. Behövs det månadslånga planeringar för att få till en tjejmiddag? Föreslå en ny rutin med en tjejkväll som du och dina vänner turas om och anordna varannan vecka.

Sippa isvatten

Enligt en undersökning gjord av Nautilus sports Medical Industries i Colorado Springs känner personer som sippar isvatten en gång i halvtimmen sig mer energiska, klara och mentalt piggare än de som dricker vatten mer sällan. Men det är viktigt att vattnet är riktigt iskallt. För att värma upp isvattnet måste kroppen nämligen förbruka upp till 200 kalorier, vilket gör att energifl ödet i kroppen ökar och du blir piggare.

Dumpa fuskmaten

Enligt Storbritanniens hälsoguru Dr Frank Lipman – som bland annat har Gwyneth Paltrow som kund – är inget så skadligt för kroppen som fel mat.

– Tillsatser, sötningsmedel och transfetter är riktiga energitjuvar som sänker immunförvaret och försvagar kroppen, säger han till RED Magazine.

– Sträva efter att äta så mycket riktig basmat som möjligt. Fullkorn, magert protein, frukt och grönsaker bygger upp en stark och pigg kropp, säger han.

Foto: sara ringström

Uteslut inget

”Jag ska aldrig mer äta choklad eller ens titta på en pizza.” Så fort du uttalar måsten som dessa, kommer du med största säkerhet öka suget.

– Om jag vill ha en läsk på bion eller en hamburgare så tar jag det. Jag ser bara till att det inte blir en vana fem dagar i rad, säger Victorias Secrets-modellen Marisa Miller till magasinet Shape

Neutralisera energitjuvarna

De finns i din familj, på jobbet och i ditt sociala umgänge. Personerna som dränerar dig på bra energi. Bekämpa dem med positivitet. Konfrontera personen och berätta att den agerar negativt. Om det inte hjälper, minska umgänget och omge dig i stället med människor som fyller dig med positiv energi.

Andas in energi, andas ut bekymmer

När vi blir stressade tenderar vi att ta korta små andetag, vilket ger kroppen mindre syre och energi. Genom att djupandas ger du kroppen en snabb påfyllning av energi och självförtroende. Ta ett djupt andetag genom näsan och håll andan i några sekunder. Föreställ dig att luften du andas in består av ren och fräsch energi. Släpp därefter ut luften genom munnen och förställ dig att du andas ut all stress, oro och frustration. Upprepa 5–10 gånger och varje gång du känner av en stresskänsla.

Ta en danskurs

Att dans är bästa genvägen till en snygg kropp vet både deltagarna i ”Let’s dance” och artister som Britney Spears och Madonna. Dessutom ger dans både ett bättre självförtroende och kroppskännedom.

– När jag började ta danslektioner blev jag mycket mer självsäker både på scen och privat, säger sångerskan Nelly Furtado till Self.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5702641.ab

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback